Det Danske Sommervejr

En pige på stranden, hvor hun nyder det danske sommervejr

Danmark er ikke ligefrem kendt for at være et varmt og solrigt land, hverken i sommeren eller på noget andet tidspunkt. Som en nordisk land er vi generelt blevet vant til somre med regn, og temperaturer der sjældent kryber sig over de 30 grader. I år har vi dog haft en af de varmeste maj-måneder nogensinde målt i Danmark. Det viser, at Danmark altså godt kan være fantastisk til tider. Varmen fortsatte endda ind i de første uger i juni, og selvom at det danske sommervejr lige nu ligner sig selv igen, er det altså ikke umuligt for os, at få en varm sommer. Det kan også tydeligt ses, hvis vi ser tilbage i tiden.

De varme danske somre

Den varmeste danske sommer nogensinde var den i 1997. I perioden juni-juli-august 1997 var gennemsnitstemperaturen 17,7 grader. Det lyder ikke som forfærdeligt meget, især når man tænker på at den koldeste sommer, 1987, kun var 4 grader koldere, med en gennemsnitstemperatur på 13,4.

En mand der griller i det gode danske sommervejr

Man skal dog huske, at det er et gennemsnit, så mens de varme dage kan være langt over 17 grader, er der kolde dage der trækker dem ned. 1997 havde den varmeste målte august nogensinde, på 20,4 grader. Hverken årets juni eller juli var dog den varmeste dog. Det er derfor ikke så simpelt, at en varm sommer er varm hele vejen igennem. Den varmeste juli var i 2006, mens den varmeste juni var 1923. En enkelt varm måned garanterer derfor ikke en generelt varm sommer. Ligeledes betyder en enkelt kold måned ikke at hele måneden bliver kold. Så selvom at det er en smule koldt udenfor lige nu, kan det stadig når at blive varmt nok til strandture, leg på legepladsvandland, hotelophold, grill og hygge om bålet.

Nogle dage gennem tiden har dog været ekstremt varme. Nogle få gange har danskerne oplevet af temperaturen kom over 35 grader. Det er så varmt, at mange slet ikke synes at det er sjovt længere. Når det danske sommervejr bliver så hedt, er skyggerne og vandet de eneste steder det er til at opholde sig. Den varmeste målte dag i nogensinde var i 1975. Der var det hele 36 grader varmt i Holstebro. Den seneste gang at temperaturen i Danmark kom over 35 grader var dog i 1992, hvor der blev målt 35,1 grader på Bornholm.

En blå himmel som den kan se ud når det danske sommervejr er godt

Det danske sommervejr i år

Det danske sommervejr i år bliver næppe så hedt som de tidligere eksempler. Selvom at vi har haft en varm maj og tidlig juni, betyder det som sagt ikke at hele sæsonen bliver varm. Det kan man allerede se i dag. Det forventes dog på nuværende tidspunkt, at temperaturen til tider vil nå op omkring de 25 grader igen. Vi vil dog også få en del regn. Alt i alt bliver det danske sommervejr i år nok præcis som vi kender det. Nogle dage vil give mulighed for strandture og lignende. Hvis man vil have konstant varme, er man dog nok nødt til at rejse væk. Sådan er det at være dansker.

Comments are closed.