Sanks Hans er på vej

sankt hans

Så er vi ved at være på den tid af året igen – Sankt Hans.

Heksen skal brændes og der skal hygges med familien… eller gør alle nu det?

Det virker til at være meget forskellige om folk fejrer Sankt Hans eller ej, på trods af det er en god gammel tradition her i Danmark. Travlheden i hverdagene gør ofte at de yngre generationer ikke vægter disse traditioner lige så højt som de ældre. Der er derfor mange unge som ikke længere tager ud til det lokale bål og hygger med deres lokal samfund.

En skam ville mange måske sige – hvad skal det til for ville de unge nok sige.

Sankt Hans

Sankt hans er ligesom juleaften et levn fra vores hedenske baggrund. Hvor julen er på vintersolhverv, årets korteste dag, så er sankt hans årets længste, netop sommersolhverv. De kristne fik nyfortolktet vores gamle skikke så de kunne bruges til at tjene kristendommens udbredelse.

Selve hekseafbrændingen har som udgangspunkt ike noget med den hedenske tradition at gøre, men er anset som værende en nyere tradition, som formenes at stamme ffra tyske håndværkere som besøgte Kalundborg i 1860erne.

Formålet med bålet under sommersolhverv var at skræmme hekste og onde ånder væk, ikke at brænde dem.

Sankt Hans i dag

I dag er Sanks Hans ofte et privat eller offentligt arrangement, hvor der tændes bål og der synges Midsommervisen. Mange vælger også at fejre aftnene sammen med aftensmad og hygge.

 

Hvad siger I? Er Sankt Hans bare fedt – eller er det en døende tradition?

Sponsoreret af: Ingeniørblog.dk – Ingeniør – Lekon – ISO 9001–  Rørvig-Centret – Hotel Odsherred

Danmark og Danskere – Sankt Hans er på vej

Comments are closed.